top of page

Hvad er en kostvejleder, og hvordan kan en personlig kostvejleder hjælpe dig med dit vægttab?

Opdateret: 29. jan.

Hvad er en kostvejleder? Hvordan kan en personlig kostvejleder hjælpe dig med dit vægttab? 

Og hvad er forskellen egentlig mellem en diætist, en kostvejleder og en ernæringsekspert? 


Alt dette og meget mere vil jeg dykke ned i i denne artikel, så du kan blive klogere på, om en kostvejleder er det rigtige for dig, hvis du søger efter hjælp til vægttab.

Lad mig først præsentere mig selv. Jeg hedder Julie Petersen, og jeg er autoriseret, klinisk diætist (ernæringsekspert), og så er jeg også kostvejleder. Jeg skal nok komme ind på, hvad det er, og hvad forskellen og ligheden på de tre titler er senere. 


Hvad er en kostvejleder?

En kostvejleder er en fagperson, der rådgiver og vejleder om kost. Kostvejleder er en titel, alle må bruge. Langt de fleste kostvejledere har dog taget en kortere eller længere uddannelse. Disse uddannelser er ofte kortere og kan være på et lavere, fagligt niveau end en uddannelse som klinisk diætist. Det er vigtigt at bemærke, at der ikke er standardiserede krav til undervisningens indhold, hvilket kan resultere i forskellige niveauer af viden og færdigheder blandt kostvejledere. Det er derfor vigtigt, at du vælger en kostvejleder med en solid uddannelse, erfaring og gode resultater. Dem er der heldigvis mange af. 


Sådan finder du den rigtige kostvejleder: Vægttab handler om mere end bare simpel kalorietælling

Hvis du gerne vil have hjælp til vægttab og overvejer at finde en kostvejleder, vil jeg gerne guide dig lidt til at kunne træffe det rigtige valg for dig. 


Som jeg nævnte ovenover, er det altid vigtigt, at du finder en kostvejleder, der har en solid uddannelse og sin faglighed i orden. Derfor anbefaler jeg, at du finder en kostvejleder, der også har en uddannelse som klinisk diætist, altså en professionsbachelor. Herved er du garanteret en kostvejleder, der følger sundhedsstyrelsens anbefalinger og vejleder ud fra evidens og videnskab. 


Dernæst skal du vælge en kostvejleder, der matcher dig og dit behov. Hvad er vigtigt for dig? For mig er det vigtigt, at mine deltagere kommer derhen, hvor der er mindre skyld og skam, men i stedet mere mental ro og mere kropstilfredshed. 


Men vi starter alligevel altid med kostomlægningen, for sund kost er vejen til vægttab. Men det er for eksempel rigtig vigtigt, at du skal være mæt i løbet af dagen, for ellers kan du ikke holde det i 2-3 uger eller måske 2-3 måneder. Hvis vi ikke har fokus på din mæthed fra starten af, bliver du så sulten på et tidspunkt, at din krop bukker under, og så ender selv de mest standhaftige med at spise for store portioner. 


Hvis du har prøvet at tabe dig med kalorietælling mange gange …

Jeg ved godt at mange af dem, der kommer til mig, oftest har forsøgt mange gange. Jeg hjælper med at finde den rigtige løsning, der passer til den enkelte deltager. Jeg starter derfor altid med at sætte mig grundigt ind i min deltagers hverdag og kostmønstre for at finde ud af, hvad vi skal ændre på i vedkommendes kostvaner for at opnå den størst mulige effekt. 


Vi er alle forskellige og har forskellige kostvaner. Det er derfor også forskelligt, hvad jeg anbefaler hver enkelt deltager at ændre i deres kostvaner. Og det er også forskelligt, hvad der vil give den største effekt hos den enkelte. 


Min erfaring siger mig, at det ikke virker på den lange bane med slankekure og kalorietælling. Det er der mange, der har forsøgt sig med, inden de starter hos mig. De taber sig såmen også, så længe de tæller kalorierne, men problemet er bare, at når det bliver hverdag igen, falder de tilbage i deres gamle vaner, og så begynder vægten at stige igen. Jeg har derfor som kostvejleder og diætist fokus på at lave en holdbar plan, der ikke kun kan følges de næste 3 måneder på en kur, men derimod en plan for hvordan du skal spise på den lange bane. 

Det kan sagtens være, at det er mig, der som din diætist og kostvejleder kan hjælpe dig. Jeg vil i hvert fald gerne tage en afklarende snak med dig og se, om vi er et godt match. Du kan læse mere om, hvordan du kan få hjælp til vægttab her eller booke en afklarende snak direkte her. 
Hvordan kan en personlig kostvejleder som jeg hjælpe dig?

Har du brug for hjælpe af en personlig kostvejleder? Så kan jeg med stor sandsynlighed hjælpe dig. Jeg er uddannet og autoriseret, klinisk diætist, jeg har en kandidat i (klinisk) ernæring og har 14 års erfaring som diætist med at kostvejlede mine deltagere i at nå deres mål og omlægge kostvanerne.


Jeg vil her prøve at fortælle lidt om, hvordan jeg som diætist og kostvejleder kan hjælpe dig, hvordan jeg arbejder, og hvad du kan forvente af et forløb med mig. Hvis du vil læse mere om, hvordan du kan få hjælp til vægttab så klik her. Du er også altid velkommen til at booke en afklarende snak med mig lige her. Kostvejleder Julie Petersen


Fokus på almindelig mad og nydelse før, under og efter måltiderne

Jeg anbefaler altid ud fra helt almindelig mad, som du kan købe i det nærmeste supermarked. Og det allerførste jeg tager fat på sammen med dig, er måltiderne i løbet af din dag. Her skal vil sammen finde den struktur, der passer til din hverdag og dit arbejdsliv, så du undgår at komme hjem kl. 16 og være hundesulten og overspise, som det eksempelvis sker for mange. 


Jeg har fokus på, hvad måltidet giver dig. Vi har tit fokus på den nydelse og velvære, der er under måltidet, men jeg synes også den velvære, der er efter måltidet er vigtigt. Hvis vi for eksempel sidder til en fødselsdag og har spist for meget, kender vi alle følelsen af at være overmæt. I denne situation er der fokus på nydelse under måltidet, men ingen nydelse efter måltidet hvor man kan have det nærmest dårligt. 

Jeg vil gerne se måltidet som noget, der også giver nydelse og velbefindelse efter måltidet. Jeg elsker mad, men jeg sætter mere pris på at spise sundt og få mere energi som et resultat af måltidet. 


Der findes ingen superkure, der findes kun det lange, seje træk

Når jeg hjælper mine deltagere med kostvejledning, har jeg også fokus på måltiderne i løbet af dagen og fordelingen af næringsstofferne til måltiderne. Det betyder, at mange af mine deltagere efter at have været til kostvejledning i 2-3 uger allerede kan mærke en markant nedsat sukkertrang i løbet af dagen. Det giver altid noget energi og overskud til at fortsætte, hvilket er det allervigtigste, når du skal tabe dig og holde vægten nede altid. Jeg har endnu ikke set en “slankekur” virke på længere sigt, og det er derfor, at jeg altid siger til mine klienter, at der ikke findes nogen superkur, men kun det lange, seje træk, som til gengæld giver dig så meget glæde og energi. 


Diætist vs kostvejleder: Hvad er den egentlige forskel?

Mange er i tvivl, når det kommer til spørgsmålet om diætist vs kostvejelder. Jeg forstår det godt. Som nævnt tidligere er en kostvejleder en fagperson, der rådgiver og vejleder om kost. Kostvejleder er en titel, alle må bruge. Langt de fleste kostvejledere har dog taget en kortere eller længere uddannelse. Disse uddannelser er ofte kortere og kan være på et lavere, fagligt niveau end en uddannelse som klinisk diætist. 


En diætist er en fagperson, der har en professionsbachelor som klinisk diætist. En diætist vejleder altid ud fra sundhedsstyrelsens retningslinjer. Det betyder også, at når du får hjælp af en diætist, får du kostråd og ernæringstip, der er funderet i videnskaben og med rødder i det, vi ved, der virker. Langt de fleste diætister er også kostvejledere og tilbyder kostvejledning. Hvad koster en kostvejleder?

Priserne er meget forskellige, når det kommer spørgsmålet: “Hvad koster en kostvejleder?”. Vær opmærksom på, om du kan få tilskud fra Sygeforsikringen Danmark og sundhedsforsikringer. Kostvejledning (behandling) hos mig giver tilskud fra sygeforsikringen Danmark, da jeg er uddannet klinisk diætist. Derudover har jeg også kostvejledning/behandling fra sundhedsforsikringer. Du kan se mine priser her. Vælg en kostvejleder med høj faglighed og fokus på det holdbare vægttab

Jeg håber, at jeg med denne artikel har givet dig en god forståelse af, hvad en kostvejleder er, hvordan en kostvejleder som jeg kan hjælpe dig, og ikke mindst, hvorfor det er vigtigt, at du skal vælge en kostvejleder med høj faglighed. 


Hvis du vil læse mere om, hvordan du kan få hjælp til vægttab, så klik her, og du er også altid velkommen til at booke en afklarende snak med mig lige her. 


15 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page