top of page

Kartofler & kalorier - Ja du må gerne spise kartofler.

I denne artikel forklarer jeg om kalorier i kartofler, og hvad der er godt og knap så godt at spise for at opnå vægttab.

Kartofler KalorierHvor mange kalorier er der i kartofler?

Kartofler indeholder ca. 80 kcal pr. 100g. Men det varierer faktisk hen over året, for en ny kartoffel indeholder 76 kcal pr. 100g, og en efterårskartoffel indeholder 86 kcal pr. 100g.


En almindelig kartoffel på størrelse med et æg vejer ca. 60g og indeholder ca. 45-50 kcal. For nemhedens skyld plejer jeg at sige 50 kcal i en kogt kartoffel. 

En stor bagekartoffel kan veje 200g og vil dermed indeholde omkring 160 kcal.


Hvor mange kalorier er der i søde kartofler eller batat 


Søde kartofler indeholder faktisk lidt mindre kalorier end almindelige kartofler, da de indeholder 72 kcal pr. 100g, som er mindre end almindelige kartofler.

Kalorier sødekartofler
Søde kartofler

Må man spise kartofler, når man vil tabe sige?


Jeg bliver ofte spurgt, om man må spise kartofler under et vægttab. Og ja du må gerne spise kartofler. Og nej det er ikke bedre at undgå kartofler, for du tager ikke på af kartofler. Det handler om mængder og det totale kalorieindtag på en hel dag, hvis du tager på i vægt.


Generelt siger jeg, at det er bedre at vælge kartofler end ris, pasta og lyst brød, da kartofler giver en bedre mæthed, har et højere indhold af vitaminer og mineraler og indeholder færre kalorier end pasta, ris og lyst brød.

Jeg anbefaler, at man deler sin tallerken op til aftensmaden, så man spiser ½ tallerken med grøntsager 1/4 tallerken med fisk eller kød og 1/4 tallerken med kartofler, ris eller pasta.


Kartofler kalorier
2-3 kartofler til aftensmaden

Nogle af mine deltagere har det godt med at undgå kartofler, ris, pasta og brød til aftensmaden, og det synes jeg er helt fint. Jeg anbefaler dog ikke LCHF, som har et meget lavt indhold af kulhydrater, da kulhydrater er god energi til hjernen, men det er helt fint at undgå for mange kulhydrater til aftensmaden. Så anbefaler jeg ofte rugbrød til frokost, morgenmad eller som mellemmåltid kl. 16.00, når du kommer sulten hjem fra arbejde. Du kan læse mere om kalorier i rugbrød her. Du kan også vælge at få kulhydrater fra lidt frugt i løbet af dagen.
Kartofler er en god kilde til kostfibre

Kostfibre er en vigtig del af en sund kost, især for personer med type 2-diabetes, der ønsker at tabe sig. Kartofler er en god kilde til kostfibre og kan derfor være en gavnlig tilføjelse til kosten. Kostfibre hjælper med at regulere blodsukkerniveauet, da de bremser fordøjelsen og forhindrer hurtige stigninger i blodsukkeret. Derudover bidrager kostfibre til en bedre fordøjelse og kan hjælpe med at opretholde en sund vægt. Ved at inkludere kartofler i din kost kan du øge dit indtag af kostfibre og samtidig nyde en velsmagende og nærende madvare.


Har du diabetes og mangler inspiration til opskrifter med eller uden kartofler? Læs artiklen “Diabetes opskrifter: Hvad er bedst at spise, når man har sukkersyge?” lige her. 


Jeg hedder Julie Petersen, jeg er klinisk diætist og har 15 års erfaring med at hjælpe folk med deres kostændringer

Som klinisk diætist er det vigtigt at sige, at intet er forbudt, heller ikke selv om du gerne vil tabe dig. Alt handler om mængder, og hvor ofte det sker. Sidder du til børnefødselsdag, og der bliver serveret kage, er det helt fint at tage et lille stykke kage, for jeg hjælper og støtter til kostvaner, du har lyst til at holde resten af livet. Og hvem har lyst til at sidde og sige nej tak til fødselsdagskagen resten af livet. Men måske skal kagestykket ikke være så stort som det plejer, eller også er det måske noget helt andet, du har lyst til at skære ned på. Nogle siger til mig, de sagtens kan undgå smør på brødet, mens andre siger, de sagtens kan undvære alkohol eller rødvin om aftenen. Men ens for mange er, at de skal skære ned på portionsstørrelserne, både til frokosten og til aftensmaden. Du kan her læse mere om hvordan jeg hjælper mine deltager til at opnå den vægt de ønsker sig.


Jeg har hjulpet over 1000 mennesker med at lave de kostændringer, så de har opnået deres mål om vægttab. Hvis du er interesseret i at høre mere om, om jeg også kan hjælpe dig, kan du booke en gratis og uforpligtende samtale lige her.


Har du en privat sundhedsforsikring fx gennem dit arbejde?

Vidste du, at private sundhedsforsikringer bevilliger forløb til personer med BMI over 30 og nogle tilfælde til personer med BMI over 28? Hvis det kunne være noget for dig, så kontakt din private sundhedsforsikring og hør, om de vil bevillige et forløb.

Er du medlem af Sygeforsikringen Danmark i gruppe 1, 2 eller 5, så giver Sygeforsikringen Danmark et tilskud til klinisk diætist på 2100 kr for et 3 mdr. forløb hos mig. Du skal bare oplyse til mig, at du er medlem af Sygeforsikringen Danmark, så indberetter jeg.


Hvis du vil vide mere eller har spørgsmål, er du velkommen til at spørge mig ved at booke en tid i min kalender lige her. 

Jeg vil glæder mig til at tale med dig.


Diætist Julie Petersen

1.394 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page