top of page

Kolesterol, kost og vægttab – Knæk koden én gang for alle.

Hvis du har forhøjet kolesterol, kan det skyldes at du er arvelig disponeret, men ofte skyldes det din livsstil med kost og motion. Det er ofte kombinationen, der er udslagsgivende.

I blogindlægget her kan du læse om …

- de forskellige typer kolesterol

- hvorfor det ikke er sådan bare lige at omlægge sine vaner og begynde at være mere aktiv og spise sundere

- hvordan du sikrer dig, at de gode vaner holder

Medicin er ikke den eneste løsning, hvis du har forhøjet kolesterol, men sund, almindelig kost og et aktivt liv kan gøre så meget. Det vil jeg gerne fortælle dig mere om i blogindlægget her.Kolesterol, kost og vægttab
Kolesterol, kost og vægttab


De forskellige typer kolesterol

Forhøjet kolesterol betyder at der er for meget fedt i blodårene, som kan give inflammation i din krop. Som gør, at dit immunforsvar nedkæmper den inflammation (betændelse), der opstår i din krop.

Måske du har hørt om totalkolesterol. Totalkolesterol er den totale mængde kolesterol der er i blodet. Her indgår både LDL og HDL kolesterol. Men hvad betyder de bogstaver egentlig? LDL er det farlige kolesterol. Det, som kan lagre sig i dine blodbaner og dermed forsnævre dem. HDL er derimod det gode kolesterol, som fungerer på den måde, at det kan transportere LDL væk fra dine blodbaner og dermed sænke risikoen for åreforkalkning.

Triglycerider er de frie fedtstoffer i din kost – og samtidig også de fedtstoffer, som bliver transporteret rundt i dit blod. Det er endnu mindre partikler end LDL, og derfor er de også mindst lige så farlige, fordi de kan lægge sig tæt sammen i dine blodbaner. Du kan i den forbindelse fokusere på at spise færre af de hurtige kulhydrater, fordi det i sidste ende giver din lever alt for travlt og sætter hele din krop under konstant pres.

Dit totalkolesteroltal er altså mindre interessant. Det er fordelingen af de forskellige typer kolesterol, der er interessant. Vi skal have gjort HDL så højt som muligt, og det kan du blandt andet gøre gennem motion og kost.

Hvis du har svært ved at få skabt gode vaner i din hverdag, kan du booke en gratis, afklarende samtale med mig her. Så vil jeg elske at fortælle dig mere om de muligheder, der er for dig.

Hvorfor er et for højt kolesteroltal så farligt?


Forhøjet kolesterol kan være en tricky størrelse. For der er ingen symptomer herpå i sig selv. Men forhøjet kolesterol er ikke desto mindre alvorligt, fordi det kan øge risikoen for, at du får åreforkalkninger og hjerte-kar-sygdomme.

Det kan give kramper eller blodpropper i hjertet, hjerneblødninger, blodpropper i hjernen med mere. Alvorlige sygdomme, som kan være fatale, eller i nogle omstændigheder ændre dit liv markant fremover.

Det er altså noget, vi skal tage alvorligt. Fordi du skal tage dig selv alvorligt. Og ikke acceptere tingenes tilstand, som de er. Det gælder din livskvalitet resten af dit liv og den tid, du har med din familie. Derfor ligger det her mig også så meget på sinde. Fordi det er små ændringer, der vil kunne gøre en forskel.

Du er nødt til at gøre livet let for dig selv, hvis det skal holde på den lange bane

Måske du kender det her: Du arbejder på livet løs hele dagen på job. Du glemmer at spise. Har måske ikke fået taget en god snack med. Når du så endelig kommer hjem, og aftensmaden er klar, er du alt for sulten. Du spiser dig aaalt for mæt, så du ikke kan overskue noget bagefter. Du har altså både fået spist for meget, men du kan heller ikke overskue så meget som en gåtur inden sengetid.

Det handler om prioriteringen af, at det skal være hurtigt og nemt. Hvis ikke du har varerne i køleskabet, får du ikke forberedt din frokost og dine snacks dagen før, så du er klar til den efterfølgende dag. Og så er du inde i den onde spiral, der er så pokkers svær at bryde.

Jeg kan lære dig at få implementeret de gode vaner – vaner, som varer ved, men som virkelig kan være svære at få skudt i gang. Det handler om at skabe rutiner, der er lette at følge.


Kolesterol, kost og vægttab
Kolesterol, kost og vægttab

At få omlagt dine vaner, så du kan få styr på dit kolesteroltal, kan være svært. Som diætist har jeg hjulpet mange mennesker, der følte, de havde prøvet alt. Og jeg er sikker på, jeg også kan hjælpe dig. Du kan booke en gratis, afklarende samtale med mig her.

Hvorfor er det så så svært? Og hvilken kost kan være med til at sænke for højt kolesterol?

Når jeg hjælper mine klienter med at tabe sig og samtidig sænke deres kolesteroltal, har vi fokus på følgende i deres kost:

- Vælg fedtet fra planteverdenen og mindre

- Spis færre hurtige kulhydrater

- Drik mindre alkohol

- Spis ganske almindelig sund kost (præcis som hvis du har diabetes – læs mere i mit blogindlæg om diabetes, kost og vægttab her.)

- Spis flere grøntsager og mere groft

- Erstat fedt fra dyreverdenen med fedt fra planteverdenen

- Spis mere fisk

Alt det her … Det ved vi jo godt. Vi har hørt det tusinde gange før. Så hvorfor er det alligevel så svært?

Forklaringen ligger faktisk langt tilbage. Dengang vi blev 100 % styret af vores krybdyrshjerne. Vores krop husker, hvor vi sidst fik de hurtige kulhydrater fra. Så ja, vi ved det godt, men nogle gange tager vores krybdyrshjerne over og efterlader ikke plads til vores frie vilje. Fedt og sukker smager bare virkelig godt. Det giver os belønning i belønningscenteret i hjernen. Og derfor gør vi det igen og igen. Selvom vi godt ved, hvad det bedste for os ville være.

Nogle gange kan du have brug for en, der hjælper dig med at komme i gang med de små skridt og ikke tage de helt store med det samme. Bryd det ned, så du kan overskue processen, og så du rent faktisk kommer i mål.

I mine forløb holder vi fokus på kosten sammen, så du kan bevare din motivation. For har du kun fokus på motivationen, ja, så mister du den fra tid til anden.

Men det virker, når du holder fokus på det, der er svært. Lige nu er du alene om det. Dig mod din krybdyrshjerne. Det kan være svært at være oppe imod alene.


Deltageroplevelse Jeg fik en afklarende samtale hos Julie, fordi jeg havde brug for viden og motivation og til at blive fastholdt i mine sunde kostvaner. Jeg valgte Diætist Julie Petersen selvom jeg kun kendte lidt til Julie, men jeg følte det var et godt valg. Ved Julie havde jeg gode samtaler, og det var en god oplevelse lige fra starten og jeg har opnået og oplever stadig gode resultater, hvilket er bevist med målinger af mine sidste nye kolesteroltal, som var faldet betydeligt fra 7,9 til 4,7 i totalkolesterol, så det nu er indenfor anbefalede værdier. Det var mit kolesteroltal der var mit helt store mål at få ned, men jeg er sandelig også glad for de kilo jeg har tabt og opnået 10% vægttab på et 3 mdr. forløb. Noget, jeg var specielt glad for, var at Julie har en viden om vægttab og ernæring som jeg ikke har, dette har været medvirkende til et godt forløb, og jeg kunne specielt godt lide at Julie var god til at lytte og høre hvad der var brug for. Jeg vil på det varmeste anbefale Diætist Julie Petersen til andre, der har brug for motivation og hjælp til fastholdelse af sunde kostvaner i et forløb. Julie kan med sin viden holde dig på sporet til dit vægttab og dermed få forbedret din sundhedstilstand.

Dorthe Thuren Christensen, Hillerød


Jeg tror ikke på, at løsningen findes i en striks kur med kalorietælling og særlig mad


Nej, helt almindelig mad derimod – ikke pulvermad, slankebarer eller suppe – men almindelig mad er vejen frem, hvis du spørger mig. Både fordi det er godt for din krop og dit kolesteroltal, men også fordi dit vægttab skal blive stabilt. De fleste, der har prøvet diverse slankekure, kender nok begrebet yoyo-vægt. Én ting er, at det ikke er sundt, men noget helt andet er, hvad det gør ved din psyke. Det er hårdt hele tiden at slå sig selv oveni hovedet, når du igen falder i.

Det handler om, at du skal passe godt på dig selv, din sundhed og din fremtid. Du skal kunne købe den mad, du skal have, i dit almindelige supermarked. Der er ikke nogen ting, du ikke må spise. Og selvom kalorietælling kan skabe resultater, ønsker færreste at leve et liv, hvor de skal tælle kalorier for evigt. Et quickfix er ikke løsningen, for lige så hurtigt som resultaterne kommer, lige så hurtigt kan de forsvinde igen.

Jeg håber, du kunne bruge mine råd til vægttab i forbindelse med forhøjet kolesterol. Og at du tager med dig herfra, at du ikke har gjort noget forkert, hvis de ting, du har prøvet indtil nu, ikke har virket. Det er så svært at ændre vores vaner. Så jeg håber, du vil række ud til mig, hvis du har brug for en professionel i dit hjørne.895 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page