top of page

Diabetes, kost og vægttab – Sådan passer du godt på dig selv og din krop


Det betyder noget, hvilket brændstof vi fylder på vores motor. Især hvis du har type 2-diabetes har din kost og dit aktivitetsniveau stor betydning for din generelle livskvalitet.

I dette blogindlæg vil jeg fortælle dig om …

- sammenhængen mellem type 2-diabetes, din vægt, dine madvaner og hvor aktiv du er

- de forskellige typer kulhydrater – og hvorfor det er vigtigt at have styr på, hvilken type du spiser flest af

- hvad insulinresistens er

- hvordan du kan holde dit blodsukker stabilt

- hvad du selv hands on kan gøre – uden alt muligt hokus pokus.

Jeg håber, du vil få glæde af blogindlægget og bagefter sidde tilbage med følelsen af ikke at have gjort noget forkert indtil nu, men derimod blot manglet den rette viden eller støtte til at nå ordentligt i mål én gang for alle.

Jeg har tidligere arbejdet som diabetesdiætist, hvilket selvfølgelig giver mig en stor viden inden for det her felt, men det betyder også, at jeg har mødt mange diabetikere, og at det ligger mig meget på sinde at hjælpe dig, der har diabetes. Jeg ved, hvordan diabetes fungerer i kroppen, og jeg har set, hvad motion og den rette kost kan gøre for mennesker, der har type 2-diabetes.


Det betyder noget, hvilket brændstof vi fylder på vores motor. Især hvis du har type 2-diabetes har din kost og dit aktivitetsniveau stor betydning for din generelle livskvalitet.

I dette blogindlæg vil jeg fortælle dig om …

- sammenhængen mellem type 2-diabetes, din vægt, dine madvaner og hvor aktiv du er

- de forskellige typer kulhydrater – og hvorfor det er vigtigt at have styr på, hvilken type du spiser flest af

- hvad insulinresistens er

- hvordan du kan holde dit blodsukker stabilt

- hvad du selv hands on kan gøre – uden alt muligt hokus pokus.

Jeg håber, du vil få glæde af blogindlægget og bagefter sidde tilbage med følelsen af ikke at have gjort noget forkert indtil nu, men derimod blot manglet den rette viden eller støtte til at nå ordentligt i mål én gang for alle.

Jeg har tidligere arbejdet som diabetesdiætist, hvilket selvfølgelig giver mig en stor viden inden for det her felt, men det betyder også, at jeg har mødt mange diabetikere, og at det ligger mig meget på sinde at hjælpe dig, der har diabetes. Jeg ved, hvordan diabetes fungerer i kroppen, og jeg har set, hvad motion og den rette kost kan gøre for mennesker, der har type 2-diabetes.diabetes kost vaegttab
diabetes kost vaegttabDin vægt har afgørende betydning, når du har type 2-diabetes. Og selv få kilo gør en forskel

Sammenhængen mellem overvægten og type 2-diabetes er ikke uvæsentlig. Faktisk skal der færre kilo til, end de fleste måske tror. Jeg siger det til dig, fordi jeg godt ved, at det kan føles uoverskueligt, hvis du føler, at du skal tabe dig en hel masse kilo, før det overhovedet gør en forskel. Det er faktisk få kilo, der gør en forskel. Og det, der i virkeligheden er det springende punkt, er din kost og dit aktivitetsniveau. Det handler om vaner. Og vaner kan være så svære at bryde.

Men det er vigtigt. Fordi en høj vægt kan for eksempel også betyde, at dit blodtryk er for højt. Her vil et vægttab også kunne gøre, at du kan undgå at skulle have supplerende medicin. Et effektivt redskab i kampen mod dit forhøjede blodtryk er, at du tænker over dit saltindtag. Ofte er det også en vane. At vi salter vores mad alt for meget. Men hvis du formår at blive bevidst om dit saltindtag, vil du hurtigt opleve en mærkbar forskel. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du får for meget salt, kan du tage Hjerteforeningens Salt-test her og blive klogere.

Deltageroplevelse: Jeg fik en afklarende samtale hos Diætist Julie Petersen, fordi jeg fandt Julie da jeg søgte på diætister på google og fordi Julie både kunne vejlede i arvelig kolesterol og diabetes. Diætist Julie Petersen løste det ved at vejlede og fortælle om næringsstoffer og særligt langsomtvirkende kulhydrater. Noget, jeg var specielt glad for, er at jeg har opnået et vægttab, reduceret mit blodtryk, så det nu er under anbefalingerne og har fået et langtidsblodsukker på 45, hvor det inden forløbet var 52. Anbefalingen er at langtidsblodsukkeret er under 48. Jeg har ikke fået målt mit kolesterol igen. Jeg kunne specielt godt lide at hun har en stille og rolig væremåde og giver god vejledning.

Det har været et fantastisk forløb da resultatet er så flot på 3mdr Julie kan absolut varmt anbefalesog jeg vil give hende ️️️️️5 stjerner

Winnie Huniche, JægersprisKulhydrater er ikke farlige, men de er heller ikke bare kulhydrater

Det handler ikke om, at du aldrig må spise et kulhydrat igen resten af dit liv. Den slags diæter med stramme restriktioner har det alligevel med aldrig at holde på den lange bane. Nej, det handler om, at du skal fylde motoren med de rigtige kulhydrater.


For kulhydrater er ikke bare kulhydrater. De kan inddeles i: Stivelse, kostfibre og sukkerarter. Vi skal sigte efter at få flest kostfibre. Det kan du gøre gennem for eksempel grøntsager, rugbrød, knækbrød, bælgfrugter, havregryn og så videre. Og så skrue ned for de to øvrige typer kulhydrater, særligt sukkerarterne. Men også stivelsen. Forsøg at skrue ned for dit indtag af pasta og ris, og erstat det i stedet for med 2 stk kartofler, så du får de gode kulhydrater, din krop kan køre længe på.

Diabeteskost
diabeteskost


Det gode fedt og masser af motion - er det virkelig så simpelt?

Hvis du har type 2-diabetes, har du forøget risiko for at få livsstilssygdomme såsom hjertekarsygdomme. Her er det forhøjede kolesterol synderen. Du kan læse mere om kolesterol, kost og vægttab i blogindlægget her. Men kort sagt handler det om, at du fokuserer på at mindske dit indtag af mættet fedt fra for eksempel kød og mælkeprodukter.

Motionen er selvfølgelig også essentiel i forhold til at få skabt ny balance i din krop. Kosten er helt sikkert det afgørende, men motionen er et godt supplement, og for langt de fleste kommer lysten til at bevæge sig mere helt naturligt efterhånden som vægttabet skrider frem.

Hvis du drømmer om at få en krop i balance – at få livskvalitet tilbage i din hverdag – på trods af din diabetes-diagnose, kan du booke en gratis, afklarende samtale med mig her. Jeg lover dig at være helt ærlig, så vi finder den løsning, der vil gøre en forskel for dig på den lange bane.

Insulinresistens og hvad du kan gøre gennem din kost

Hvis du har insulinresistens, kompenserer din bugspytkirtel og udskiller mere insulin i dit blod. Problemet er, når bugspytkirtlen må melde fallit og ikke kan følge med længere. Så stiger dit blodsukker, og du udvikler type 2-diabetes. Det skyldes både overvægt, men også hvis du er fysisk inaktiv. Det betyder derfor også, at du kan gøre meget selv gennem din livsstil. Blandt andet ved at fokusere på dit kolesteroltal, dit indtag af fedt, kulhydrater og motion. Det kan virke banalt og som en gentagelse – men det er i virkeligheden et godt billede på, at løsningen på langt de fleste af den her slags udfordringer er den samme.

Hvis du har type 2-diabetes og drømmer om et liv uden medicin og mere ro og balance i din krop, kan du booke en gratis, afklarende samtale med mig her. Jeg lover dig at være helt ærlig, så vi finder den løsning, der vil gøre en forskel for dig på den lange bane.

Deltageroplevelse Jeg var helt fortvivlet over at jeg som diabetes 2 patient ikke kunne finde ud af hvordan jeg kom i gang med at tage vare på mig selv og mit helbred.

Jeg har været tilknyttet Hillerød indokrinologisk ambulatorium . fik meget fint medicin, men det var ikke noget jeg selv havde lyst til. Jeg vil hellere selv finde ud af, hvad gør jeg forkert, og det var der ingen hjælp til. Ifølge dem gør man ikke noget forkert. Det jeg gerne ville vide var: Hvordan spiser jeg så jeg gør det godt for mig selv.

 

Jeg havde ladet stå til i alt for mange år. Der var ikke lige en anledning til at jeg kunne gøre noget for mig selv og på sygehuset fik jeg kun mere medicin, for at få blodsukkeret stabilt.

 

Så den samtale og forståelse for – hvad der er godt for mig og mit legeme, måtte jeg finde et andet sted. Jeg læste en lille besked fra Julie på FB som fik mig til at tænke, her kan jeg måske få hjælp. Så pengene til en uges ferie, blev brugt hos Julie – 3 dejlige måneder med 13 samtaler og jeg var vildt godt rustet til at tage bedre vare på mit liv. Jeg tabte mig ca.10 kg  fik mit faste blodsukker fra 74 ned på 57. Insulin blev nedsat fra 75 Ie til 42 ie - på kun 2 måneder.  Jeg fandt ud af hvad JEG ikke skal spise og hvordan jeg kan udskifte flere fødevarer med andet og holde mine blodsukre under 8. Og det alder bedste er er jeg holder det og det er slet ikke svært.

 

Det at få lov til at tale med en vildt behagelig person, der lytter og kan forstå og sætter sig ind i lige netop den problematik som er vanskelig for mig, er guld vær.  Kan rigt anbefale det.

 

1000 tak for vejledningen. Janet Jeppesen.


Mine gode råd til dig, der vil blive bedre til at holde dit blodsukker stabilt

Den ting, vi danskere kan gøre, som ville gøre den allerstørste forskel for vores folkesundhed, er at spise flere grøntsager.

Det tænker jeg, at de fleste voksne mennesker – og mange børn også – udemærket godt ved. Alligevel kan det være svært at efterleve.

Jeg forstår godt, hvis de her råd kan virke banale – men det er altså helt okay og forståeligt, hvis du stadig synes, det her er svært og ikke ”bare lige”.

I min optik handler det om at sætte sig selv små, men realistiske mål. Og så holde sig selv op på dem eller få hjælp til denne del. Du fortjener at tage dig selv alvorligt og én gang for alle gøre noget ved din kost. Det er aldrig for sent, men det er heller aldrig for tidligt at gå i gang, hvis du har diabetes.

Det handler ikke om alt muligt hokus pokus – men om god, gedigen og almindelig mad

Jeg vil ikke lyve for dig. Der findes ikke noget quickfix, der gør, at du kan smide din medicin natten over. Men. Det er ikke umuligt, og det kræver ikke alt muligt hokus pokus. Det kræver helt almindelig og fornuftig mad. Fokusér på at få de gode kulhydrater – kostfibrene – mere af det gode fedt – og generelt bare god almindelig mad uden for mange restriktioner, forbud eller for striks kalorietælling. Det er dit liv, og du skal kunne se dig selv fortsætte på den lange bane.

Hvis du har prøvet, hvis du ikke opnår de ting, du gerne vil, vil jeg rigtig gerne hjælpe dig. Det betyder nemlig ikke, at det er umuligt. Du har bare brug for en på din side, der hjælper dig med at holde fokus på din kost, så du kan bevare motivationen i stedet for at slå dig selv oven i hovedet.

1.555 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page