top of page

Urinsyre, Urinsyregigt (Podegra) og kost

Opdateret: 1. aug.

Urinsyregigt er en tilstand der kan ramme enhver, men forekomsten stiger med alderen og rammer oftest mænd. Det er en smertefuld og invaliderende tilstand, der kan føre til betændelse, smerter og stivhed i leddene.

Som diætist hjælper jeg forskellige personer med forskellige problematikker, hvor kost og ernæring har indflydelse.

Nogen gange bliver jeg spurgt, er en diætist ikke kun en der hjælper med vægttab. Her må jeg sige nej, jeg hjælper med mange andre ernæringsrelaterede problematikker. Jeg startede med at læse til diætist i 2005, og har siden arbejdet med ernæring i mange forskellige henseende.


I denne artikel fortæller jeg om årsagerne til urinsyregigt, symptomerne og hvordan kostvejledning kan hjælpe dig, hvis du har urinsyregigt og uudholdelige smerter i tæerne, og hvad du selv kan gøre for at mindske dine smerter.


Vi er alle forskellige og har alle forskellige kostvaner og livretter. Fælles for alle jeg har arbejdet med er at det er vores kostvaner der i den ene eller anden henseende har brug for at blive ændret. Mange har tidligere læst på nettet eller i bøger for at finde ud af hvad der er godt at gøre. Ofte har mine deltagere tidligere prøvet selv i 2-3 uger, ja måske et par måneder, hvorefter de falder tilbage til gamle kostvaner igen. Det kan for nogle være når man mærker succes og har opnået sine mål, så glemmer man lidt vigtigheden, for nu er smerterne i tæerne ikke så voldsomme mere. Det kan også være du har læst noget om urinsyregigt eller podegra og forsøgt nogle ting, men det har stadig ikke helt haft den ønskede virkning.


Fælles for de deltagere jeg arbejder med er at de nu har prøvet alle mulige kure og gode råd, men ikke fået den ønskede effekt, og nu er klar til at få noget ordentlig hjælp, af en der ved hvad der virker og få løst deres problemer. Men nogen gang er der bare en tendens til at det med kost, det burde vi da selv kunne finde ud af, men der er bare ikke alle der har studeret og arbejdet med kost og ernæring i næsten halvdelen af deres liv.


Her kan du booke en gratis afklarende samtale i min kalender og lad os en tage en snak om hvordan jeg kan hjælpe dig.


Det er vigtigt at tage en beslutning om at nu vil man gøre noget, men hvis man bare ikke lige ved hvor man skal starte og hvad man skal gøre anderledes. Jeg tager altid udgangspunk i hvad du allerede spiser i dag, og ser på hvad du, i samråd med mig, har lyst til at ændre, og hvad der vil give den største virkning i forhold til målet.

urinsyregigt podegra og kost

Hvad er urinsyregigt?


Der sker hele tiden en nydannelse af kroppens celler, hvor nye celler opbygges og gamle celler nedbrydes. Under denne nedbrydning af kroppens celler dannes urinsyre. Det er det samme der sker ved muskelopbygning efter motion. Urinsyren udskilles sammen med urin gennem nyrerne. Urinsyren er svært nedbrydelig i kroppen, og bliver urinsyren ikke udskilt, kan det ophobe sig i væske i leddene som krystaller. Det er disse krystaller der giver voldsom smerte i storetåen, særligt ved bevægelse. De fleste mennesker med forhøjet urinsyre har ingen symptomer, og får ingen smerter.


Kost ved urinsyregigt eller podegra


Urinsyregigt eller podegra som det også hedder, giver store smerter i tæerne, specielt storetåen. Urinsyregigt opstår efter nedbrydningen af porider i kosten. Disse porider eller krystaller dannes ved nedbrydningen af vores kost. Det er proteinerne og kalorierne fra kosten der danner disse porider. Særligt ved et højt indtag af alkohol, rødt kød, skaldyr og lever, men også ved højt indtag af visse grøntsager som tørrede bønner, linser kikærter og ærter kan give et højt indhold af porider og medføre øget mængde af urinsyre i blodet. Det er ikke alle med højt indhold af purider der er generet af det og får smerter. Puriderne kan danne inflammation eller betændelse i leddene og det er denne betændelse der giver smerterne. Puriderne kan også aflejre sig i nyrerne, og give nyresygdom.Dette kan du selv gøre for at nedbringe podegra udfald.

  • bevare normalvægten. Vægttab hos overvægtige personer ses et fald i urate niveau.

  • Hurtig vægttab kan øge urate niveau, så derfor tilskønnes et langsomt vægttab.

  • Følg sundhedsstyrelsen kostråd.

  • Nedsæt indtaget af alkohol, da alkohol øger urinsyge i blodet særligt ved indtag af øl og rødvin.

  • Følg anbefalingerne om 1,5-2 liter væske om dagen, da det forebygger dannelsen af urinsyge og nyresten.

  • Nedsæt indtaget af protein, særligt fra rødt kød, skaldyr, lever og indvolde, da de indeholder et højt indhold af puriner.

  • Øge indtaget af grøntsager og plantebaseret produkter.

Deltageroplevelse Jeg har netop hjulpet Klaus Henriksen, der havde så store smerter i storetæerne at han ikke kunne gå eller komme til træning, men efter 2 mdrs kostændring kan han nu gå ture igen og kommer til træning.

​Jeg blev kontaktet af Klaus fordi han gennem måneder havde haft et udbrud af podegra (urinsyregigt) i begge store tæer, som fyldte alt for meget i hans hverdag, så han pludselig var besværet ved at gå. Da jeg spurgte om det var begge store tæer der gjorde ondt, svarede han “ONDT” det er ikke ordet, det gør så afsindigt ondt hver gang jeg tager et skridt. Han havde længe tænkt det går nok over af sig selv, men efter længe venten, blev han alligevel enig med sig selv om at søge hjælp for at få smerterne til at gå væk noget hurtigere. Klaus er også i behandling med Maravan som er blodfortyndende medicin. Klaus syntes var svært at kombinere de forskellige hensyn han skal tage til de forskellige sygdomme.

Jeg foretog som altid en kostanalyse af hvad Klaus spiser i dagligdagen, for at finde ud af hvilke ting der skal ændres på. Her var det tydeligt at Klaus var en livsnyder og godt kan lide røde bøffer, vildt kød et glas rødvin til maden og er glad for skalddyr.

Da Klaus er i Maravan behandling har K-vitamin en vigtig indflydelse på hans blods evne til at størkne og bliver derfor kontrolleret på hospitalet. Klaus var blevet informeret om at K-vitamin får blodet til at størkne og han undgik derfor kost med K-Vitamin. Dette betød at mange grøntsager, som har et højt indhold af K-Vitamin, blev udelukket fra hans kost, for at tilgodese at blodet ikke størknede for meget, efter lægens råd. Dette var dog ikke godt for hans podegra. Jeg forklarede derfor Klaus at han bliver nød til at indtage nogle flere grøntsager, og skære ned på rødt kød, indmad, skalddyr og alkohol, da disse fødevare giver et højt indhold af puriner i blodet, når de bliver nedbrudt. Vi lavede derfor en personlig plan for hvilke ændringer Klaus skulle foretage i kosten. Her blev vi enige om at Klaus hver dag skal indtage omkring 100 g grøntsager, men dette betyder at hans blodfortyndende medicin skal tilpasses til det øgede indtag af grøntsager således blodets evne til at størkne ikke størkner for hurtigt.

Klaus kunne hurtigt begynde at mærke en bedring og se en sammenhæng mellem kosten og nedsat smerter i store tæerne. Så hvis jeg spørger Klaus nu, hvordan går det, og hvordan har du det svarer han "strålende jeg er nu begynde med motion, og der er en verden til forskel på mine tæer". Som han selv siger: ”jeg kan stadig godt mærke jeg har en storetå, men det giver slet ikke de samme smerter længere.”
Klaus Henriksen, Bagsværd

Vil du også af med dine smerter i storetåen, og kunne komme til at gå almindeligt igen. Hvis du har brug for hjælp til at omlægge kosten tilbyder jeg en gratis samtale, hvor jeg vil fortælle mere om mit forløb. Du kan booke en gratis samtale i min kalender lige her, så ringer jeg dig op på telefon, på det aftalte tidspunkt.
50 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page