top of page
juliepetersen20

Urinsyre, Urinsyregigt (Podegra) og kost

Opdateret: 29. jan.

Urinsyregigt er en tilstand, der kan ramme enhver, men forekomsten stiger med alderen og rammer oftest mænd. Det er en smertefuld og invaliderende tilstand, der kan føre til betændelse, smerter og stivhed i leddene.


Som diætist hjælper jeg forskellige personer med forskellige problematikker, hvor kost og ernæring har indflydelse.


Nogle gange bliver jeg spurgt “er en diætist ikke kun en, der hjælper med vægttab?”. Her må jeg sige nej. Jeg hjælper med mange andre ernæringsrelaterede problematikker. Jeg startede med at læse til diætist i 2005, og har siden arbejdet med ernæring i mange, forskellige henseende.


I denne artikel fortæller jeg om årsagerne til urinsyregigt, symptomerne, og hvordan kostvejledning kan hjælpe dig, hvis du har urinsyregigt og uudholdelige smerter i tæerne, og hvad du selv kan gøre for at mindske dine smerter.


urinsygegigt, podegra og kost
urinsyregigt podegra og kost



Hvad er urinsyregigt?

Der sker hele tiden en nydannelse af kroppens celler, hvor nye celler opbygges og gamle celler nedbrydes. Under denne nedbrydning af kroppens celler, dannes urinsyre. Det er det samme, der sker ved muskelopbygning efter motion. Urinsyren udskilles sammen med urin gennem nyrerne. Urinsyren er svært nedbrydelig i kroppen, og bliver urinsyren ikke udskilt, kan det ophobe sig i væske i leddene som krystaller. Det er disse krystaller, der giver voldsom smerte i storetåen, særligt ved bevægelse. De fleste mennesker med forhøjet urinsyre har ingen symptomer og får ingen smerter. Men nogle får smerter.


Hvordan kan man forebygge urinsyregigt?

Urinsyregigt, også kendt som podagra, er en smertefuld tilstand. Heldigvis er der flere måder, hvorpå man kan forebygge urinsyregigt og mindske risikoen for anfald. En af de vigtigste faktorer er kosten. Det er også vigtigt at opretholde en sund vægt, da overvægt kan øge risikoen for urinsyregigt. Regelmæssig motion og hydrering er også vigtige for at forebygge tilstanden. Ved at følge disse råd kan man reducere risikoen for urinsyregigt og forbedre ens generelle helbredstilstand.


Kost ved urinsyregigt eller podegra

Urinsyregigt eller podegra som det også hedder, giver store smerter i tæerne, specielt storetåen. Urinsyregigt opstår efter nedbrydningen af porider i kosten. Disse porider eller krystaller dannes ved nedbrydningen af vores kost. Det er proteinerne og kalorierne fra kosten, der danner disse porider. Særligt et højt indtag af alkohol, rødt kød, skaldyr og lever, men også et højt indtag af visse grøntsager som tørrede bønner, linser kikærter og ærter kan give et højt indhold af porider og medføre øget mængde af urinsyre i blodet. Det er ikke alle med højt indhold af purider, der er generet af det og får smerter. Puriderne kan danne inflammation eller betændelse i leddene, og det er denne betændelse, der giver smerterne. Puriderne kan også aflejre sig i nyrerne og give nyresygdom.



Dette kan du selv gøre for at nedbringe podegra udfald

  • Bevare normalvægten. Vægttab hos overvægtige personer ses et fald i urinsyre i blodets niveau.

  • Hurtig vægttab kan øge urinsyreniveau i blodet, så derfor tilskønnes et langsomt vægttab.

  • Følg sundhedsstyrelsen kostråd.

  • Nedsæt indtaget af alkohol, da alkohol øger urinsyre i blodet særligt ved indtag af øl og rødvin.

  • Følg anbefalingerne om 1,5-2 liter væske om dagen, da det forebygger dannelsen af urinsyge og nyresten.

  • Nedsæt indtaget af protein, særligt fra rødt kød, skaldyr, lever og indvolde da de indeholder et højt indhold af puriner.

  • Øge indtaget af grøntsager og plantebaseret produkter.


Det er en rigtig god ide at få hjælp, hvis du lider af urinsyregigt eller podegra

Vi er alle forskellige og har alle forskellige kostvaner og livretter. Fælles for alle jeg har arbejdet med er, at det er vores kostvaner, der i den ene eller anden henseende, har brug for at blive ændret. Mange har tidligere læst på nettet eller i bøger for at finde ud af, hvad der er godt at gøre. Ofte har mine deltagere tidligere prøvet selv i 2-3 uger, ja måske et par måneder, hvorefter de falder tilbage til gamle kostvaner igen. Det kan for nogle være når man mærker succes og har opnået sine mål, så glemmer man lidt vigtigheden, for nu er smerterne i tæerne ikke så voldsomme mere. Det kan også være du har læst noget om urinsyregigt eller podegra og forsøgt nogle ting, men det har stadig ikke helt haft den ønskede virkning.


Fælles for de deltagere jeg arbejder med er, at de nu har prøvet alle mulige kure og gode råd, men ikke fået den ønskede effekt, og nu er klar til at få noget ordentlig hjælp af en, der ved hvad der virker og herved få løst deres problemer. Men nogle gange er der bare en tendens til at det med kost er noget, vi selv burde kunne finde ud af, men det er bare ikke alle, der har studeret og arbejdet med kost og ernæring i næsten halvdelen af deres liv.


Her kan du booke en gratis afklarende samtale i min kalender og lad os tage en snak om, hvordan jeg kan hjælpe dig.


"Det er vigtigt at tage en beslutning om, at nu vil man gøre noget, selvom det kan være svært, hvis man ikke lige ved hvor man skal starte, eller hvad man skal gøre anderledes. Jeg tager altid udgangspunkt i, hvad du allerede spiser i dag, og ser på hvad du, i samråd med mig, har lyst til at ændre, og hvad der vil give den største virkning i forhold til målet.


Deltagerhistorie: Efter 2 måneders kostændring kan Klaus nu gå ture og komme til træning

Jeg har netop hjulpet Klaus Henriksen, der havde så store smerter i storetæerne, at han ikke kunne gå eller komme til træning, men efter 2 måneders kostændring kan han nu gå ture igen og kommer til træning.


​Jeg blev kontaktet af Klaus, fordi han gennem måneder havde haft et udbrud af podegra (urinsyregigt) i begge storetæer, som fyldte alt for meget i hans hverdag, så han pludselig var besværet ved at gå. Da jeg spurgte, om det var begge store tæer, der gjorde ondt, svarede han “ONDT” det er ikke ordet, det gør så afsindigt ondt hver gang jeg tager et skridt. Han havde længe tænkt, at det nok gik over af sig selv, men efter længe venten, blev han alligevel enig med sig selv om at søge hjælp for at få smerterne til at gå væk noget hurtigere. Klaus er også i behandling med Maravan som er blodfortyndende medicin. Klaus syntes, det var svært at kombinere de forskellige hensyn, han skal tage til de forskellige sygdomme.


Jeg foretog som altid en kostanalyse af, hvad Klaus spiser i dagligdagen for at finde ud af hvilke ting, der skal ændres på. Her var det tydeligt, at Klaus var en livsnyder og godt kan lide røde bøffer, vildt kød et glas rødvin til maden og er glad for skalddyr.

Da Klaus er i Maravan behandling, har K-vitamin en vigtig indflydelse på hans blods evne til at størkne og bliver derfor kontrolleret på hospitalet. Klaus var blevet informeret om, at K-vitamin får blodet til at størkne, og han undgik derfor kost med K-Vitamin. Efter lægens råd betød dette, at mange grøntsager med et højt K-Vitamin indhold blev udelukket fra hans kost for at tilgodese, at blodet ikke størknede for meget.  Dette var dog ikke godt for hans podegra. Jeg forklarede derfor Klaus, at han blev nødt til at indtage nogle flere grøntsager, og skære ned på rødt kød, indmad, skalddyr og alkohol, da disse fødevare giver et højt indhold af puriner i blodet, når de bliver nedbrudt. Vi lavede derfor en personlig plan for, hvilke ændringer Klaus skulle foretage i kosten. Her blev vi enige om, at Klaus hver dag skal indtage omkring 100g grøntsager, men dette betyder, at hans blodfortyndende medicin skal tilpasses til det øgede indtag af grøntsager, således at blodets evne til at størkne ikke sker for hurtigt.


Klaus kunne hurtigt begynde at mærke en bedring og se en sammenhæng mellem kosten og nedsatte smerter i storetæerne. Så hvis jeg spørger Klaus nu, hvordan det går, og hvordan han har det, svarer han: "strålende, jeg er nu begyndt med motion, og der er en verden til forskel på mine tæer". Som han selv siger: ”jeg kan stadig godt mærke, jeg har en storetå, men det giver slet ikke de samme smerter længere.”

urinsyregigt kost



Klaus Henriksen, Bagsværd




Vil du også af med dine smerter i storetåen, og kunne komme til at gå almindeligt igen og hvis du har brug for hjælp til at omlægge kosten, tilbyder jeg en gratis samtale, hvor jeg vil fortælle mere om mit forløb. Du kan booke en gratis samtale i min kalender lige her, så ringer jeg dig op på telefon, på det aftalte tidspunkt.





456 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page