top of page

Hvad er en diætist?

Opdateret: 29. jan.

Som diætist hører jeg ofte folk sige, "Det kan jeg godt klare selv, jeg skal "bare" spise sundere og ændre mine kostvaner; eller jeg bliver spurgt, hvad hjælper du egentlig med?

I dette blogindlæg vil jeg fortælle om, hvorfor helt almindelig personer ofte bruger en diætist, og hvorfor det ikke altid er så lige til, selv at opnå sine mål med kostændringer.


En personlig diætist er for dig, der oplever, at gamle kostvaner spænder ben for dig i din hverdag. Jeg har derfor skrevet dette blogindlæg, så du kan blive klogere på, hvad en diætist kan hjælpe dig med, til at opnå det vægttab du ønsker.Det er helt almindeligt at have brug for en diætist, som hjælper med at opnå de resultater du ønsker.


Det kan være du længe har prøvet selv og ikke opnået de resultater på den lange bane som du ønsker. Jeg ved at mange af mine tidligere deltagere har prøvet alt og måske også haft succes med vægttab og slankekure på den korte bane. Desværre tager de det tabte på igen, hvis de ikke formår at holde den stramme kur, når hverdagen kører.

Derfor anbefaler jeg ikke slankekure men en livsstilsændring, som passer til dig i din hverdag. Noget af det jeg selv har fundet ud af gør en stor forskel for mig, er at jeg ikke behøver at spise mig mæt, her mener jeg prop mæt, men i stedet for spise til jeg er 70% mæt. -Også når jeg er til fødselsdag eller ude på restaurant. Men vi er jo alle forskellige, og vi skal sammen finde ud af hvad der virker for dig, så det bliver det rigtige valg for dig.


De fleste der selv går i gang med kostændringer eller slankekure oplever på et eller andet tidspunkt noget svært, noget der gang på gang gør at man falder i. Det kan fx være man i 3 uger har holdt planen, men så skal i byen med vennerne, og derfor får alt for mange kalorier, da aftenen bestod af øl og pizza. Endnu engang tænker du "det kan jeg ikke, så kan det også være lige meget". Her er det vigtigt for mig at sige det kan ikke være lige meget, nu er du så godt i gang og jeg vil hjælpe dig med at fortsætte så du kan nå dit mål.


Så de deltagere jeg taler med er nu nået dertil hvor de har brug for noget professionel hjælp, af en der ved hvad der virker og har hjulpet mange mennesker før. Jeg hjælper dig med at komme tilbage på sporet, når der har været de små afvigelser, sådan du når dit mål.


Hvis du synes det lyder som noget du gerne vil høre mere om kan du her booke en gratis afklarende samtale direkte i min kalender lige her.


En personlig diætist kan være løsningen på dine ernæringsproblematikker, hvad enten det handler om vægttab, diabeteskost, hjerte venlig kost eller lignende.


Som klinisk diætist hjælper jeg helt almindelige mennesker som af den ene eller anden årsag er blevet udfordret. Det kan være de ikke længere kan passe sit tøj, ikke har det udseende de selv ønsker, eller ikke kan få ens blodsukkerværdier eller kolesteroltal derned hvor man selv ønsker det. Det er vigtigt for mig at sige at samfundsnormer om hvad man "bør" veje eller se ud, tager jeg skarpt afstand fra. For mig er det kun vigtigt at man selv er glad og tilfreds med den krop du har. Hermed mener jeg at, jeg går ikke op i BMI eller vægt, medmindre mine deltagere selv ønsker det.


Hvis ens bil går i stykker kører man bilen til mekaniker for at få hjælp til at reparere den, hvis man ikke selv lige ved hvad der er galt. Jeg tænker en diætist på samme måde, at hvis man har brug for hjælpe til kostændringer, må man finde en der kan hjælpe så man bliver glad for den krop og kan lide at gå i butikker for at købe nyt tøj, eller tage med børnene på standen og føle sig veltilpas der.


Men sådan er det ikke altid, for nogen synes det men kosten skal man da kunne finde ud af selv. Det er bare sådan at vores vaner er indgroede helt fra vi var børn, og at ændre vaner er mere end "bare" en beslutning. I praksis er det dog ret svært at ændre vaner ved "bare" at tage en beslutning - så hvad gør du så?

Det er vigtigt at tage en beslutning om at nu vil du levere sundere og spise mindre sukker. Men det er svært at holde fast. Og hvad skal du så spise i stedet for?
Det er et vigtigt første skridt, at du beslutter dig for at leve sundere, da det er første skridt på vejen. Men det er svært at holde fast, når du ikke ved hvad du skal vælge i stedet for og hvordan dine nye vaner skal være, og hvordan du skal sammensætte dine måltider i løbet af dagen. Så er det ikke nok at have taget en beslutning. For når din mave og hjerne skriger på hurtige kulhydrater og energi, hvordan opnår du så at træffe de sunde valg.


Så kommer du måske derud hvor din hjerne og krop ikke kan styres og krypdyrshjernen tager over og du står igen med noget i munden du ikke havde planlagt at spise, men du kunne slet ikke lade være, for du følte ikke du havde noget valg. (og bare rolig, det er utrolig normalt, jeg tror næsten alle har prøvet det et utal af gange, og jeg taler med mange det oplever det samme).


Så når vi godt ved, hvad der er det rigtige at spise, hvorfor gør vi det så ikke, ja måske dagligt foran fjernsynet kl. 21.00 om aftenen, eller når vi kommer træt hjem fra arbejde? Det er fordi, det er svært i praksis at gøre noget andet end det vi er vant til at gøre. For hvad skulle vi ellers gøre?


Det er det jeg hjælper med. Jeg hjælper dig med at finde ud af, hvordan du kan gøre noget andet, der virker for dig. Jeg giver dig viden om hvordan din kost i hverdagen og weekenden kan sammensættes så du nedsætter din lyst til alle de søde eller kalorieholdige vaner, og erstatte dem af nye gode og sunde vaner. Jeg hjælper dig med, hvad du helt konkret kan gøre anderledes, så du ikke kommer hjem fra arbejde og tømmer køleskabet eller om aftenen vælger de sunde valg når du sidder i sofaen og børnene sover. Og jeg tager dig i hånden og hjælper dig med at finde ud af hvad du kan gøre for at tøjle dine gamle mønstre, så de ikke fjernstyrer dig hen til de gamle knap så gode vaner. Glæd dig. For det er så fedt, når du finder nøglen til den krop og den mave du ønsker. Hvor du synes det er dejligt at komme i sommertøjet, og tage på en shoppingstur med veninden, fordi du kan passe det tøj du drømmer om. Hvor du nyder at se dine børn lege og bade på stranden og du har ikke en bekymring om hvordan du ser ud og hvad nu mon de andre tænker. Og jeg vil elske at hjælpe dig derhed.


Vil du blive klogere på, hvordan jeg kan hjælpe dig med at finde den rigtige løsning for dig? så lad os tage en snak. Jeg tilbyder afklarende samtaler kvit og frit - hvor du kan finde ud af, om jeg er den rigtige til at hjælpe dig. For det skal føles helt rigtigt.

Book en gratis afklarende samtale direkte i min kalender lige her.

Hvad er en diætist

Når du vil lykkes med dit vægttab kræver det, at vi sammen finder ud af hvad der skal ændres på, og hvad du er glad for er som det er på nuværende tidspunkt.


Vi finde i fællesskab ud af hvilke ting der skal ændres på. Hvad mine deltagere skal ændre på er forskelligt fra person til person. Nogle deltagere er bare så glade for et glas vin om aftenen, at de slet ikke vil undvære det. Andre deltagere kan slet ikke forestille sig en søndag morgen uden et rundstykke selvom det indeholder mange kalorier. Vi er alle forskellige og her har jeg erfaring med at foretage en kostanamnese så jeg danner mig et billede af hvilke ting vi kan ændre på, og hvilke ting der ikke skal ændres på. Hvad deltagere får ud af et forløb er forskelligt alt efter hvor de starter og hvad deres mål med forløbet er. Men de deltagere der ønsker vægttab taber sig gennemsnitligt 10-12 kg på et 3 mdr forløb, mens nogle er mere ihærdige og taber op til 17 kg på et 3 mdr forløb. Jeg synes et vægttab på ½ til 1 kg pr uge er et flot vægttab. Nogle af mine deltagere har som primært mål, at sænke kolesteroltallet, og blive fri for medicin.

Det er jo vigtigt at det er ændringer der kan holde på den lange bane , så man kan fortsætte og derfor ikke for drastiske ændringer. Alle mine deltagere har tidligere forsøgt en kur der kun virkede en kort periode og derefter tog det hele på igen. Denne gang skal det være ændringer du kan leve med og dermed fortsætte med. Så du ikke falder tilbage til gamle mønstre. Jeg skræddersyer en plan, som passer lige til dine behov. Hvert forløb er forskelligt fordi hver deltager er forskellig. Derfor tager jeg altid udgangspunkt i lige det der passer til dig.


Vil du gerne vide, hvordan et forløb med diætist ser ud sådan helt praktisk? Hæng på - det fortæller jeg dig nu.


Hvordan foregår et forløb hos mig?


Hvad er en diætist
Diætist og ernæringsekspert Julie Petersen


Alle mine deltagere starter med en gratis afklarende samtale for at høre om det er noget for dem. Denne afklarende samtale foregår på telefon og varer ca. 15-30 minutter. Her snakker vi om hvilke mål du har og hvad du gerne vil opnå, hvilke udfordringer du har og hvornår det er svært. Her ser jeg på om det er noget jeg kan hjælpe dig med at opnå. Og om det er noget du har lyst til at gå i gang med. Herefter foregår samtalerne på teams, jeg sender dig et link, som du trykker på, vælger gæst, skriver dit fornavn, og vi er begge på. Det er ganske nemt og indtil nu er alle lykkes med hurtigt at få det til at virke, måske med lidt hjælp fra mig.

Den første samtale gennemgår vi din kost og ser på hvilke ændringer du har lyst til at foretage. Jeg hjælper med at finde de ændringer som vil give den største gevinst i forhold til vægttabet, i samarbejde med dig, da det er dig der har mest erfaring hvad der tidligere har virket godt eller knap så godt for dig. Som diætist er jeg vild med at hjælpe mennesker derhen hvor det bliver nemt i hverdagen og resultatet ses på kroppen og mærkes på energien. Et forløb hos mig er individuelt, så alle vores samtaler er kun dig og mig. Vi finder et tidspunkt fra gang til gang, hvor det passer os begge to at tale sammen. Et forløb taget 3 måneder og vi har samtaler ca hver 2. uge.

Det er vigtigt for mig at sige: DU HAR IKKE GJORT NOGET FORKERT. Nogen gange møder jeg deltagere som synes det hele virker op ad bakke og som selv har en følelse af det er så svær en opgave at det aldrig kommer til at lykkes for dem. Alt den erfaring du har fået med dig indtil nu, kan hjælpe dig til at vide hvad der tidliger har virket godt, og hvad der tidligere har virket knap så godt for dig. Så du har ikke gjort noget forkert, måske du bare endnu ikke har fundet den løsning der har passet til dig. Denne løsning er nemlig også forskellig fra deltager til deltager. Jeg har nu hjulpet så mange forskellige at jeg nu har en stor erfaring med hvad der virker godt for rigtig mange deltagere. Læs her en af mine tidligere deltagere som efter et forløb hos mig nu synes det er så nemt at vælge det sunde så vægttabet er blevet en succes.
Deltageroplevelse

​Her en lille opdatering om mit forløb hos Julie.

Jeg har gennem de sidste par år taget nogle kilo på.

Jeg fandt Julie på Facebook hvor hun lavede en times opslag om kost. Det skal meget til at fastholde mig i en hel Time men det var meget interessant og lettilgængeligt.

diætist

Nettet bugner at slanke coaches. De fleste er nogle som selv har tabt sig og nu mener at de kan hjælpe andre. Det kan de sikkert også men Julie er uddannet og ved hvad hun taler om.

I starten synes jeg at det var svært og stressende med de samtaler jeg havde med Julie. Jeg følte at jeg skulle præstere og vise resultater til hende. Jeg bad Julie og en måneds pause for jeg følte ikke at jeg kunne præstere det som var forventet af mig. Der gik det op for mig at det her gør jeg ikke for Julie eller nogle andre. Det er kun for mig selv. Jeg skal kun gøre mig selv glad. Når jeg havde fået vendt mit mindset gik det hurtigt. Jeg har idag tabt 10 kilo. Jeg havde aldrig lykkedes uden Julies kompetente vejledning. jeg har ca 2 kilo mere at tabe og har nu brug for Julie til at stoppe med at tabe mig, men til at vedligeholde mit vægttab. Jeg vil varmt anbefale Julie til alle der har brugt for vejledning til vægttab. Tusind tak. Julie.

Ingela Leth, IshøjUddannelse til klinisk diætist

Jeg er uddannet kliniks diætist. Klinisk diætist er en beskyttet titel og må kun bruges af personer som har taget en professionsbachelor i klinisk diætetik, som dermed har specialiseret sig i ernæring, krop og kost. Uddannelsen er 3,5 år, hvori der indgår løbende praktik. Efter endt uddannelse bliver man autoriseret af sundhedsstyrelsen. En diætist har først og fremmest en dyb forståelse for, hvordan ernæring og sundhed påvirker vores krop og vores sundhed. En diætist kan hjælpe med at identificere mangler og ændre vaner og rådgive om hvordan man forbedre sin kost for at opnå en bedre sundhed.

En diætist kan også hjælpe med at sammensætte en skræddersyet kostplan, der tager hensyn til ens individuelle behov og mål. Dette gøres ved systematisk gennemgang af kostvanerne, og derefter tilrettelægge en plan der får deltagerne til at ændre deres kostvaner i løbet af dagen.

Diætisten kan hjælpe dig med at opsætte mål for vægttab eller hvad man ønsker at opnå med kostomlægningerne.

Desuden har en diætist en stor viden om ernærings og sundheds indflydelse på sygdomme som diabetes, hjerte-kar sygdomme, forhøjet blodtryk, mavegener herunder irriteret tyktarm, cøliaki, laktoseintolerance, og andre ernæringsrelaterede sygdomme. Der bliver altid lagte en individuel plan ud fra de mål klienten vil opnå. En diætist er en fantastisk ressource, når det gælder om at få gode råd og vejledning om kost og ernæring. De kan hjælpe med at navigere i den kæmpe mængde af informationer man dagligt høre i medierne, og fortælle hvad der er sandt og falsk i den jungle af daglige informationer om hvad der er sundt og hvad der er usundt.

Alt i alt er en diætist en uvurderlig ressource for alle, der ønsker at forbedre deres kost og deres sundhed. Så hvis du ønsker at opnå et sundere liv gennem sund kost, bør du overveje at vælge en diætist.

Diætist

Forløb hos kliniske diætister er tilskudsberettiget fra “Sygeforsikringen Danmark”. Nogle private sundhedsforsikringer, (fx tegnet gennem arbejdet) giver forløb ved en klinisk diætist hvis deltageren har en kostrelateret årsag til forløb. Det kan fx være BMI over 30 (nogen tilfælde BMI 28), Diabetes, forhøjet kolesterol, hjerte-karsygdomme, KOL, cancer m.m. Hvis man ønsker at gøre brug af sin sundhedsforsikring skal man kontakte sin private sundhedsforsikring, og spørge om de vil bevillige et forløb i deres situation og forklare årsagen. Hvis du har spørgsmål er du altid velkommen til at booke et møde i min kalender lige her, så vil jeg hjælpe dig videre.51 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page