top of page

Kolesterol: Hvad er forhøjet kolesterol og hvilke kostændringer kan du foretage.

Opdateret: 26. jan.

Når lægen oplyser du har forhøjet kolesterol, møder jeg som diætist, mange som vil ændre kostvanerne for at sænke deres kolesterol. De fleste af mine deltagere ønsker at ændre på kost og

forhøjet kolesterol

motion, således de undgår eller kan reducere medicin fra lægen. Her kan du læse om hvad kolesterol er og hvad dine kostændringer betyder for dit kolesteroltal.


Kolesterol er det transport protein der transportere fedt i blodåren. Kolesterol bruges til mange processer i kroppen fx i opbygning af hormoner, stress hormoner, kønshormoner og til celler i hele kroppen. Så vi skal bruge kolesterol. Når vi snakkes om kolesterol har du måske hørt om det gode kolesterol og det dårlige kolesterol. Det gode kolesterol, også kaldet HDL transportere fedt tilbage til leveren og væk fra blodbanen. Det dårlige kolesterol også kaldet LDL transpoterer fedt ud i blodbanen, ud til cellerne.


Når man måler kolesterol i blodet ser man på 3 markører. 1 LDL kolesterol, 2 HDL kolesterol og 3, triglycerid. Triglycerid er det frie fedt i blodårene. Triglycerid bliver brugt som energi i cellerne.


Kroppens energisystem forbrænder først kulhydrater da det er den hurtigste energikilde. Hvis man spiser mange hurtige kulhydrater fx sukker, sodavand, juice, lyst brød, ris, pasta og/eller alkohol, får man ikke forbrændt triglyceriderne i blodet og dermed øges triglyceriderne. Flere af mine deltage har sænket deres triglycerider efter at forstå denne viden og derefter ændret deres kost, til at deres triglycerider er indenfor normal området. Fx havde jeg en deltager som sænkede sit kolesterol på 3 måneder fra over 11 til 5,8 bare ved at ændre kosten, med primært fokus på triglyceriderne.

Måske har du hørt at der er meget kolesterol i æg og rejer? Ja. Æg og rejer indeholder kolesterol, men leveren producerer selv det 80 % af det kolesterol vi har i blodet og kun 20 % bliver tilført fra kosten. Det har derfor en meget større betydning hvad lever danner. Leveren danner mere kolesterol i kroppen, hvis hvis indtaget af mættet fedt er højt, da det er det mættede fedt bruger til at producere LDL kolesterol. Det mættet fedt er det fedt der kommer fra dyreverdenen, fordi leveren producerer kolesterol ud fra den mængde mættet fedt vi indtager. Så selv om æg og rejer indeholder kolesterol giver det ikke lige så høj påvirkning af LDL kolesterol som indtaget af mættet fedt fra dyreverdenen.

Måske tænker du, hvad med HDL kolesterol, når det er det gode kolesterol. Kan jeg ændre det ved kosten. Øget indtag af umættet fedtstoffer, særligt fra fisk har en gavnlig påvirkning af dannelsen af HDL kolesterol. Vil du af med dit kolesterol medicin? I et 3 mdr forløb lærer jeg dig at mestre dine kostvaner således at du sænker dit kolesterol og kommer af med dit kolesterolmedicin.
165 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page