top of page

Børne diætist - Klinisk diætist til børn

Opdateret: 29. jan.

Her vil jeg fortælle om hvordan du ændrer fokus og hjælper dit barn med at få en naturligt forhold til krop, slik, portioner og vægt.

Vi lever et i samfund hvor der er meget fokus på vægt og udseende. Sundhedsplejerskerne i skolen vejer børnene og italesætter hvis et barn har for høj en vægt. Dette er ikke sikkert det har en positiv virkning for barnet, for barnet kan måske komme til at føle sig forkert, ved at et andet mennesker fortæller at vægten er for høj og man vejer for meget.

For mig er det vigtigt at starte med at sige at det ofte ikke er barnet der skal ændre kostvaner, men nok hele familie der skal ændre noget omkring kostvanerne. De børn og familier jeg taler med kan have dårlige erfaringer omkring mad og måltider. Det er derfor altid vigtigt for mig at få skabt et rum hvor barnet har lyst til at åbne op og fortælle hvad barnet oplever. Ligesom i så mange andre sammenhænge gør børn ikke det vi siger de skal gøre, men de gør det de ser de voksne gør, så igen skal de voksne gå forrest og vise vejen, ved at ændre kostvaner for hele familien. For nogle familier kan det handler om mængden af hygge der er i familien. Jeg taler med familier der synes det er en helt naturlig del af en hyggelig dag, at når man kommer hjem fra skole, skal man hygge sig sammen med fx toast, kage, is m.m. men hvis dette bliver dagligdag skal det måske erstattes af et sundere alternativ fx knækbrød, grøntsager, frugt, rugbrød m.m.

Hos de børn og familier jeg taler med kan, der være børn der har behov for vægttab, vægtøgning, behov for at lære at spise nye madvarer, børn der vælger at være vegetarer eller det kan være børn hvor forældre gerne vil have en ernæringsekspert til at vurdere om barnet får de næringsstoffer som der er behov for.

Jeg er autoriseret klinisk diætist og har over 14 års erfaring med at hjælpe med at skabe nye og sunde kostvaner der passer til den enkelte familie. Du kan her booke en gratis samtale


Vægttab hos børn

Børn skal ikke på slankekur. Nyeste forskning viser at slankekur, hvor man får et lavt indtag af kalorier og går og sulter i løbet af dagen, på en tidspunk føre til overspisning, hvor der indtages for store mængder kalorier fx portionsstørrelse eller kalorieholdige madvarer. Derfor er det altid vigtigt at have fokus på at barnet føler sig mæt i løbet af dagen, men vi skal selvfølgelig hjælpe barnet med hvad der vælges og hvad barnet spiser sig mæt i. Langt de fleste af de personer jeg taler med synes når vi starter at det lyder af mange grøntsager, og det er det også. Jeg følger sundhedsstyrelsen anbefalinger, og for mange børn er det flere grøntsager end man er vandt til. fx skal et barn på 4-10 år gerne spise 150-200 g frugt i løbet af en dag + 150-200 g grøntsager. Jeg ved at mange forældre siger jamen mit barn vil kun spise fx agurk og ikke andet. Et barn skal faktisk se og smage en grøntsag rigtig mange gange før barnet har lyst til at spise det. Det er helt okay, så til at starte med er det vigtigt at barnet ser grøntsagerne står på bordet og forældrene/familien spiser det, så er det nemmere for barnet at se det er en del af et sund og varieret måltid. Den anden dag talte jeg med en mor der sagde hendes søn kun vil spise agurk og broccoli. Jeg spørger derfor moren om hun ved hvorfor det lige er agurk og broccoli barnet kan lide. Moren svarer nej, det ved hun ikke. Jeg spørger om jeg må gætte på hvorfor barnet kan lide broccoli. Og moren siger selvfølgelig ja. Jeg tror det er en grøntsag som barnet er blevet præsenteret for rigtig mange gange i familien, og det giver moren mig med det samme ret i. Man siger at børn skal smage en ny madvarer 16 gange før barnet kan lide det. Men der vil altid være nogle børn der har brug for at smage madvarerne flere gange end andre.

Børn skal ikke få et dårligt forhold til en vægt. Derfor er det for mig vigtigt at vi ikke går og vejer barnet. Det bedste parameter for at vurderer om barnet er på rette vej, er ved at se på kostindtaget af barnet, og så se på om bukserne bliver mere løse om maven. Som diætist til børn er en af de ting jeg også ofte taler med mine deltagere om er mådehold, hvor vi taler om forskellen på hvor meget man kan spise sammenlignet med hvor meget der er passende at spise. Det er nemlig meget vigtigt for mig at barnet lærer at lytte til sin krop og mærke efter hvornår barnet føler sig veltilpas og stoppe med at spise når man er veltilpas i stedet for at spise til barnet er overmæt. Når børn får deres livret til aftensmad har du måske lagt mærke til at barnet spiser en større portion end de andre dage. Det er helt naturligt, men kan også være årsag til at aftensmaden ikke skal være livretter hver dag, for så bliver portionen for stor, men flere dage med retter børnene godt kan lide uden det lige er livretten. Hvis barnet ikke vil have aftensmaden er det altid helt okay at de spiser et stk rugbrød med pålæg eller havregryn i stedet, det er alligevel sjældent at de spiser sig overmætte af rugbrødsmadder.


Det er faktisk sådan at børn der oplever sig selv som tyk, viser sig faktisk at spise mere usundt, hvor imod børn der ikke oplever sig selv som tygge spiser faktisk mere sundt, også selvom de har det samme BMI. Det er vigtigt for mig at vi ikke sætter for meget fokus på overvægten hos barnet, for det kan komme til at have en negativ påvirkning af barnet, og dermed fastholde barnet i et dårligt syn på sig selv og en negativ spiral.


Slik til børn

Må børn få slik? Ja slik, kage eller sodavand må børn gerne få, også selvom de ønsker at spise sundere eller tabe sig. Slik kan sagtens indgå som en del af en sund kost, der skal selvfølgelig ikke serveres for meget, og det skal ikke omtales som noget usundt eller forkert, for så bliver det meget spændende. Hvis i plejer at spise fredags slik, kan i langsomt skære det ned til 50 g pr. person, og lade de andre måltider i løbet af ugen være sundt, fordi så er der også plads til at barnet kommer til børnefødselsdag og spiser det der bliver serveret. Måske tænker du så, må vi slet ikke hygge os med andet her hjemme i familien. Jo det må i gerne, men det handler om hvor ofte man hygger med mad. Hvis der i løbet af en uge bliver flere dage med kage, is eller sodavand, bliver det til for meget i hjemmet. Prøv at tælle sammen hvor mange dage der har været noget lækkert inden for den sidste uge.


Jeg følte mig selv overvægtig som barn

Jeg husker tydeligt at jeg som barn var generet af min vægt og min lidt struttende mave. Jeg husker flere episoder, hvor jeg ikke kunne passe det samme tøj som mine veninder. Men jeg husker også særligt en episode i 4 klasse, hvor vi lige har været til sundhedsplejerske. Jeg legede ofte med de samme legekammerater, min veninde og 2 drenge fra klassen. Vi skulle vippe på en stor vippe, og for at gøre vippen stabil, får en af os den gode ide at dele os op efter vægt. Jeg kan ikke huske om det er mig selv der får denne ide eller en anden. Men jeg kan bestemt huske at min veninde vejede 28 kg, de 2 drenge vejede henholdsvis 38 og 39 kg og jeg selv vejede 42 kg. Det var bestemt ikke sjovt, for jeg vidste jo godt at drenge normalt vejer mere end piger, men det gjorde de altså ikke. Jeg følte mig forkert og for tung. Jeg husker særligt den utilpasse følelse, og bevidsthed om jeg var for tyk. Det var ikke sjovt. Min mor bagte tit kage, så kl. 15.00 spiste vi ofte et stk. kage når alle var kommet hjem om eftermiddagen. De dage der ikke var kage kl. 15.00 men et stk knækbrød i stedet, var det ikke så tillokkende som de dage med kage. Det er derfor vigtigt hvor ofte vi vælger at servere de usunde ting.

Jeg er diætist og arbejder i dag med at hjælpe andre med at finde de sunde kostvaner som passer ind i de individuelle familier, for det er forskelligt hvad der virker godt i den ene familie, og andet der virker i en anden familien. Jeg hjælper andre børn med at undgå den samme følelse som mig, og hjælpe dem med at skabe nye kostvaner der passer til børnene og hele familien. Du kan her booke en gratis samtale, hvor vi kan tale om jeres udfordringer og hvordan i kommer videre.

Børnediætist


114 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page